POPIELEC W TRADYCJI LUDOWEJ
Środa Popielcowa - poprzedzana niegdyś hucznie wtorkiem zapustnym, czyli ostatnim dniem karnawału - to pierwszy dzień trwającego 40 dni Wielkiego Postu. W tradycji ludowej dzień ten łączył elementy kultu religijnego z pozostałościami dawnych wierzeń pogańskich.
Środę popielcową poprzedzały Zapusty, czy też "mięsopusty", które rozpoczynały się już w Tłusty Czwartek i trwały do wtorku do północy, kiedy to rygorystycznie kończono wszelkie zabawy.
Gospodynie myły i starannie wyparzały wszystkie naczynia, aby nie pozostał na nich nawet ślad tłuszczu i smak mięsa. Gotowano też charakterystyczny żur postny z mąki żytniej lub owsianej oraz wody z dodatkiem skórki czarnego chleba i paru ząbków czosnku.
Dawne obrzędy ludowe Środy Popielcowej nie przetrwały do naszych czasów. Wiemy o nich ze wspomnień naszych babć oraz zapisków z tamtego okresu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.