Plan zajęć na pierwszy tydzień:
Poniedziałek 16/04/2012 16.00 - 21.00 Sałatki, makarony z pesto czerwonym i zielonym, ulubione potrawy Jana Pawła II,
Wtorek 17/04/2012 16.00 - 21.00 Dania miesne, sosy, ziemniaki po staropolsku i nie tylko, roladki drobiowe,
Środa 18/04/2012 16.00 - 21.00 Zupy - staropolska i meksykańska, knedelki poznańskie,
Ustalanie z kursantkami programu szkolenia i jadłospisów na pokazy
Pan Wojtek i asystent Grzegorz przygotowują sałatki, a panie bacznie obserwują
Zapachy gotowanych zup zachęciły Prezesa do pracy
Z bliska można było podejrzeć niektóre tajniki sztuki kucharskiej
oraz zanotować wszystko by nie uleciało z pamięci
Uśmiechy na twarzach pań dodają jeszcze bardziej smaku gotowanym potrawom.
w następnym tygodniu zajęcia bedą się odbywały w dniach
czwartek 26-04-2012 16.00 - 21.00 tradycyjne dania mięsne i rybne, bigos po ???, smalec z ??? ( sciśle tajne, kto posmakuje może odgadnie),
piatek 27-04-2012 16.00 - 21.00 Zajecia praktyczne dla uczestników, przygotowanie dań na sobotnie zakończenie kursu, potrawy w galarecie, pokaz kelnerski i moze cos jeszcze tzn. napewno coś będzie, ale o tym dopiero po zakończeniu.
sobota 28-04-2012 przed południem dekoracja stołów, przygotowanie sałatek itp i o 15.00 uroczyste zakończenie kursu i wspólna biesiada z zaproszonymi gośćmi oraz inne atrakcje. Bedzie to dzień dla zmotoryzowanych smakoszy i nie tylko.
Przepisy Kulinarne
CHLEBEK
Rozczyn:
· 7 dkg drożdży
· 2 łyzki miodu lub cukru
· 1 szklanka ciepłego mleka
Drożdże zasypać cukrem, polać ciepłym mlekiem, odstawić do wyrośnięcia.
Składniki ciasto :
· 1 kg mąki
· 3 szklanki otrąb pszennych
· 4 łyżki siemienia lnianego
· 2 ½ łyżeczki soli
· Pestki słonecznika, dyni, ziarna sezamu lub czarnuszki
Składniki ciasta wymieszać (najlepiej w misce), dodać wyrośnięty rozczyn i 3 – 4 szklanki wody. Wymieszać dokładnie i rozlać do 2 foremek (keksówek)
CIASTO MIESZANE WIDELCEM
· 4 jajka
· 1 szklanka cukru
· ¾ szklanki śmietany
· ¾ szklanki oleju
· 3 szklanki mąki
· 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki ciasta wkładać w podanej kolejności do miski cały czas mieszając widelcem, aż powstanie jednolita masa. Wylać na blachę, posypać dowolnymi owocami, serem, lub masą makową. Na wierzch położyć kruszonkę. Piec około 55 minut.
Kruszonka:
· 1 łyżka smalcu
· 1 łyżka margaryny
· 3 łyżki cukru
· 5 łyżek mąki
BISZKOPT KTÓRY NIE OPADA
· 5 jaj
· 1 szklanka cukru
· 1 szklanka mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 łyżka spirytusu (może być ocet 10%)
Żółtka zasyp proszkiem i łyżką spirytusu – wymieszaj. Białka ubij z cukrem, dodaj żółtka i wymieszaj ze szklanką mąki. Upiecz
WIEŚNIAKI
· 1 szklanka kaszy gryczanej (połówki)
· 1 szklanka kaszy manny
· 1 szklanka kaszy jęczmiennej (średniej)
· 1 szklanka bułki tartej namoczonej w ¾ szklanki mleka
· ½ główki kapusty
· 4 jajka
· 2 łyżeczki kucharka
· 1 łyżeczka soli
· troszkę pieprzu
· 1 duża cebula zeszklona na oleju
Wszystko razem wymieszać i formować kotlety, obsmażyć, włożyć do brytwanny i zapiekać w sosie około 1 godziny
SOS
· 1 szklanka wody,
· 2 kostki wołowe,
· 4 łyżki koncentratu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz