niedziela, 27 kwietnia 2014

Dzień Kanonizacji Jana Pawła II



W kościele parafialnym w Mokremlipiu w dniu Kanonizacji Jana Pawła II, uczniowie Szkoły Podstawowej w Zaburzu zaprezentowali montaż słowno muzyczny o życiu Papieża Jana Pawła II.

Poczet Sztandarowy: Paulina. Jakub i Magda

Dzieci z klas 0 - 1







Uczniowie klasy VI: Ewelina, Ola, Julia, Dominika, Łukasz, Karolina,
Kamila, Renata, Adam, Michał, Michał,
przedstawiający montaż słowno - muzyczny pod kierunkiem Pani Danusi

poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Poniedziałek Wielkanocny

Poniedziałek Wielkanocny był dniem szczególnym w naszej społeczności. Z okazji zbliżającej się kanonizacji Jana Pawła II, parafianie z poszczególnych miejscowości przekazali pamiątkowe dary upamietniajace to wydarzenie.


Parafianie z Mokregolipia ufundowali dwa ornaty z wizerunkiem Jana Pawła II i 4 komże do asysty baldachimu
Zakłodzie i Sułowiec ufundowało pościel kielichową, stuły z wizerunkiem Jana Pawła II






czwartek, 17 kwietnia 2014

Wielanoc

Pisanka wykonana przez Panią Helenę Jaskuła
 
Z okazji Świat Wielkanocnych Zarząd stowarzyszenia Mokrelipie życzy samych radosnych chwil spędzonych w rodzinnym gronie, dużo radości i zdrowia, mokrego śmigusa dyngusa,  mnóstwa smakołyków na stole oraz promieni wiosennego słońca w Waszych sercach.

piątek, 4 kwietnia 2014

Cmentarz pięknieje

4 kwietnia 2014 rozpoczęły się prace przy budowie chodników na alejkach cmentarza Parafialnego w Mokremlipiu. Pierwszego dnia przy wykopach i rozwożeniu piasku pracowali parafianie z Mokregolipia.













W poniedziałek 7 kwietnia do pracy stawili się parafianie z Zakłodzia i Mokregolipia Kolonii. Duża grupa to i dużo pracy wykonane.









wtorek, 1 kwietnia 2014

Szkolenie w Mokremlipiu

Dzisiejszego dnia o godz.14.00 odbyło się w naszej miejscowości szkolenie zorganizowane przez Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli z siedzibą w Sitnie. Na spotkaniu zaprezentowano:
"Program rolno środowiskowy 2014-20 a racjonalne gospodarowanie",  
oraz przeprowadzono warsztaty kulinarne   
"Zachowanie dziedzictwa kulinarnego".





 
Po szkoleniu dobre ciasteczko, kawa i degustacja przygotowanych potraw. Ciekawym i bardzo smacznym daniem były roladki drobiowe w cieście serowym. Równie smaczne były sałatki: z buraczków czerwonych z kukurydzą, ogórkami kiszonymi, jajkiem i majonezem, oraz brokułowa z pomidorami i płatkami migdałowymi.