niedziela, 29 kwietnia 2012

Zakończenie Kursu

28 kwietnia  na długo pozostanie w pamięci mieszkańców Mokregolipia. Na zakończenie Kursu Kulinarnego "Mokrelipie przypomina smaki tradycyjnych potraw" zjechało około 90 motocyklistów z Kresowego Bractwa Motocyklowego.
Spotkanie to zaszczyciły swą obecnością władze Starostwa Powiatu Zamojskiego, Urzędu Gminy Radecznica, duszpasterze Parafii Mokrelipie i Radecznicy oraz inni zaproszeni goście.
Cała uroczystość uswietniły pięknym koncertem Panie z zespołu śpiewaczego "Zaburzanki" z Zaburza.


Sala przygotowana do przyjęcia gości, a Panie Kursantki na zewnątrz nasłuchują odgłosów silników motocyklowych.


i oczekują na rozdanie certyfikatów ukończenia kursu...


Pełna sala gości...






Wystepy zespołu "Zaburzanki".


Chwila na odpoczynek...


i słowa podziekowania ze strony Bractwa Motocyklowego dla organizatorów przyjęcia


oraz podziękowania organizatorów dla szefa kuchni za przeprowadzenie kursu


Kolejka w oczekiwaniu na przejażdżkę motocyklową



 Pierwsza odważna...


a dalej już jedna za drugą...


itd...

Nie zabrakło też odwagi kucharzowi



Noga w gipsie też nie była przeszkodą


Pod koniec zaczęły się tańce...



tańce...

 i pamiątkowe fotki z kucharzem...


piątek, 27 kwietnia 2012

Kurs Kulinarny Praktyka

27 kwiecień 2011 to dzień w którym Kursanci własnoręcznie przygotowywali potrawy na jutrzejsze zakończenie I etapu Kursu Kulinarnego "Mokrelipie przypomina smaki tradycyjnych potraw".


Faszerowanie pstrąga...


i lepienie pierożków...



to prace wykonywane z uśmiechem na twarzach...


i wielkim zapałem


a także skupieniem.

czwartek, 12 kwietnia 2012

Przypominamy smaki tradycyjnych potraw

11 kwietnia rozpoczął się kurs kulinarny "Mokrelipie przypomina smaki tradycyjnych potraw". Zajęcia prowadzi mistrz kucharstwa, absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gasrtronomii w Poznaniu, v-ce prezes Polskiego Stowarzyszenia Pracowników Hotelarstwa i Gastronomii Pan Wojciech Godziński. W zajęciach uczestniczy  75 pań i panów z terenu gminy Radecznica, którzy do 28 kwietnia, będą zgłębiać tajniki smacznego przygotowywania potraw, dekorowania i podawania do stołu itp.

Plan zajęć na pierwszy tydzień:
Poniedziałek 16/04/2012    16.00 - 21.00 Sałatki, makarony z pesto czerwonym i zielonym, ulubione potrawy Jana Pawła II,
Wtorek        17/04/2012    16.00 - 21.00 Dania miesne, sosy, ziemniaki po staropolsku i nie tylko, roladki drobiowe,
Środa          18/04/2012    16.00 - 21.00 Zupy - staropolska i meksykańska, knedelki poznańskie,


Ustalanie z kursantkami programu szkolenia i jadłospisów na pokazy

Pan Wojtek i asystent Grzegorz przygotowują sałatki, a panie bacznie obserwują


  

Zapachy gotowanych zup zachęciły Prezesa do pracy



Z bliska można było podejrzeć niektóre tajniki sztuki kucharskiej

oraz zanotować wszystko by nie uleciało z pamięci



Uśmiechy na twarzach pań dodają jeszcze bardziej smaku gotowanym potrawom.


w następnym tygodniu zajęcia bedą się odbywały w dniach
czwartek         26-04-2012     16.00 - 21.00 tradycyjne dania mięsne i rybne, bigos po ???,  smalec z ??? ( sciśle tajne, kto posmakuje może odgadnie),
piatek             27-04-2012     16.00 - 21.00 Zajecia praktyczne dla uczestników, przygotowanie dań na sobotnie zakończenie kursu, potrawy w galarecie,  pokaz kelnerski i moze cos jeszcze tzn. napewno coś będzie, ale o tym dopiero po zakończeniu.
sobota            28-04-2012     przed południem dekoracja stołów, przygotowanie sałatek itp i o 15.00 uroczyste zakończenie kursu i wspólna biesiada z zaproszonymi gośćmi oraz inne atrakcje. Bedzie to dzień dla zmotoryzowanych smakoszy i nie tylko.

Przepisy Kulinarne

CHLEBEK

Rozczyn:                   
·         7 dkg drożdży
·         2 łyzki miodu lub cukru
·         1 szklanka ciepłego mleka
Drożdże zasypać cukrem, polać ciepłym mlekiem, odstawić do wyrośnięcia.
Składniki ciasto :       
·         1 kg mąki
·         3 szklanki otrąb pszennych
·         4 łyżki siemienia lnianego
·         2 ½ łyżeczki soli
·         Pestki słonecznika, dyni, ziarna sezamu lub czarnuszki
Składniki ciasta wymieszać (najlepiej w misce), dodać wyrośnięty rozczyn i 3 – 4 szklanki wody. Wymieszać dokładnie i rozlać do 2 foremek (keksówek)

CIASTO MIESZANE WIDELCEM
·         4 jajka
·         1 szklanka cukru
·         ¾ szklanki śmietany
·         ¾ szklanki oleju
·         3 szklanki mąki
·         3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki ciasta wkładać w podanej kolejności do miski cały czas mieszając widelcem, aż powstanie jednolita masa. Wylać na blachę, posypać dowolnymi owocami, serem, lub masą makową. Na wierzch położyć kruszonkę. Piec około 55 minut.
Kruszonka:    
·         1 łyżka smalcu
·         1 łyżka margaryny
·         3 łyżki cukru
·         5 łyżek mąki

BISZKOPT KTÓRY NIE OPADA
·         5 jaj
·         1 szklanka cukru
·         1 szklanka mąki
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
·         1 łyżka spirytusu (może być ocet 10%)
Żółtka zasyp proszkiem i łyżką spirytusu – wymieszaj. Białka ubij z cukrem, dodaj żółtka i wymieszaj ze szklanką mąki. Upiecz
WIEŚNIAKI
·         1 szklanka kaszy gryczanej (połówki)
·         1 szklanka kaszy manny
·         1 szklanka kaszy jęczmiennej (średniej)
·         1 szklanka bułki tartej namoczonej w ¾ szklanki mleka
·         ½ główki kapusty
·         4 jajka
·         2 łyżeczki kucharka
·         1 łyżeczka soli
·         troszkę pieprzu
·         1 duża cebula zeszklona na oleju
Wszystko razem wymieszać i formować kotlety, obsmażyć, włożyć do brytwanny i zapiekać w sosie około 1 godziny
SOS
·         1 szklanka wody,
·         2 kostki wołowe,
·         4 łyżki koncentratu

                    Projekt realizowany jest przy wsparciu finansowym Powiatu Zamojskiego i Gminy Radecznica 

czwartek, 5 kwietnia 2012

Wesołego Alleluja

Z okazji Świat Wielkanocnych zyczymy samych radosnych chwil spędzonych w rodzinnym gronie, dużo radości i zdrowia, mokrego śmigusa dyngusa.  Na świątecznym stole mnóstwa smakołyków i promieni wiosennego słońca.

Co włożyć do koszyka?
Wielka Sobota to dzień święconego. Zwyczaj znany i obchodzony już w czasach pogańskich, kiedy stoły wielkanocne zastawiano suto różnymi potrawami. Tradycja pielęgnowana przez wieki przetrwała do dziś i cieszy się dużym zainteresowaniem.
Staropolskie obyczaje święcenia pokarmów znacznie jednak różniły się od współczesnych. Przede wszystkim zwyczaj obchodzony był w domach i dworkach szlacheckich, gdzie ksiądz lub biskup dokonywał symbolicznego gestu pokropienia wodą zgromadzonych pokarmów. Ich ilość mogłaby dziś zadziwić niejednego, ale należy zwrócić uwagę na fakt, że dawniej domostwa zamieszkiwane były przez liczne rodziny oraz służbę, sieroty, podróżnych. Wszystko to powodowało, że na święconym stole znajdowały się nie tylko tradycyjne kiełbasy czy chrzan, ale nawet całe prosię z jajkiem wetkniętym w pysk.
Dziś zwyczaje uległy zmianie, przede wszystkim święcone nie jest już tak obfite, koszyki wyglądają na skromniejsze, a cały obrzęd został przeniesiony do kościoła lub w jego otoczenie. Co zatem należy włożyć do koszyka, by nie odbiec zbytnio od naszej polskiej tradycji? Jaka jest symbolika święconego pokarmu?
Symbolika święconego
Podstawowym składnikiem w koszyku powinny być jajka, symbol nowego życia, jego zwycięstwa nad śmiercią. Wierzono, że dzielenie się jajkiem z rodziną wpływa korzystnie na relacje między najbliższymi. Możemy wybierać spośród jajek na twardo, kolorowych kraszanek, pisanek. Malowanie tych ostatnich sprawia ogromną radość wszystkim dzieciom. Najstarsza pisanka w Polsce pochodzi z X w. i została znaleziona w Ostrówku. Pierwsze malunki na jajkach były tworzone za pomocą gorącego wosku, na którym igłą lub cienką słomką wypisywano różne wzory.
Wielkanocny baranek symbolizuje zmartwychwstałego Chrystusa, a więc tym samym zwycięstwo nad śmiercią i złem. W polskiej tradycji dominują baranki czekoladowe, z cukru lub marcepanu - wszystkie jednakowo pięknie przyozdobione i smakowicie wyglądające.
Zajączek jest stosunkowo nową "postacią" w wielkanocnym koszyku. Przywędrował do nas z Niemiec, gdzie istnieje zwyczaj obdarowywania dzieci łakociami w święta wielkanocne. Z czasem słodycze zostały zastąpione bardziej wartościowymi prezentami, jednak tradycja pozostała i zakorzeniła się także w Polsce. Zajączek nawiązuje do wiosny, odradzającej się przyrody, niektórzy uważają go również za symbol płodności. Panuje przekonanie, że zając śpi z otwartymi oczyma i to on miał jako pierwszy ujrzeć zmartwychwstałego Chrystusa.
Wybierając się na święcenie pokarmów nie można zapomnieć o chlebie,najważniejszym symbolu chrześcijańskiej tradycji; nawiązuje do ciała Chrystusa. W pozostałych kulturach symbolizuje pomyślność i dobrobyt.
Ponadto, w wielkanocnym koszyku nie może zabraknąć soli - symbolu oczyszczenia, chrzanu, pieprzu, mięsa, wędliny i kawałka ciasta. Pozostałe składniki dobierane są według upodobań, spotkamy więc także owoce, słodycze, warzywa.

Wielkanocne zabobony
Ludowe wierzenia ukazują różne przesądy dotyczące święconki. Utrzymuje się (zwłaszcza na wsi i w kręgu starszych osób), że wracając z kościoła z pokarmami należy obejść dom trzy razy, zgodnie z ruchem wskazówek zegara - ma to odgonić złe duchy, zapewnić mieszkańcom dobrobyt, pozbyć się szczurów, myszy i innych szkodników. Stodołę natomiast okrążało się z chlebem w ręku, aby cały rok była pełna. Nadzwyczajna moc święconego pokarmu w żadnym wypadku nie mogła się zmarnować, dlatego dbano także o skorupki pozostałe z jajek. Nie wyrzucono ich w przypadkowe miejsce, ale do ogrodu - miało to odstraszać ptaki wydziobujące ziarna zasianych warzyw.
Źródła:
H. Szymanderska, Polska Wielkanoc, wyd. Watra, Warszawa 1990.Interia.pl

Warta honorowa przy grobie Chrystusa

pełniona przez członków OSP Mokrelipie

poniedziałek, 2 kwietnia 2012

NAJAZD MOTOCYKLISTÓW NA MOKRELIPIE

28 kwietnia 2012 o godz 15.00 na zakonczenie kursu kulinarnego organizowanego przez Stowarzyszenie Mokrelipie, przy udziale finansowym Powiatu Zamojskiego i Gminy Radecznica, odwiedzi nas grupa około 50 motocyklistów zmierzajacych na Pielgrzymkę do Radecznicy. Będzie okazja na odpoczynek dla pojazdów i wzmocnienie sił kierowców przygotowanymi przez uczestników kursu smakołykami.